Een 23-jarige man die beschuldigd wordt van de aanranding van onder andere een vrouw in Lelystad, moet psychisch worden onderzocht. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag besloten. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats zou meerdere vrouwen hebben aangerand.

Op 10 september zou de 23-jarige in een verlaten trein in Lelystad een vrouw in de billen hebben geknepen. Hij zou haar ook op haar mond hebben gekust en bij de schouders hebben gepakt, terwijl zij hem duidelijk vertelde dat hij niet aan haar moest komen.

Volgens de officier van justitie ging het een paar weken daarvoor ook al mis. Op 12 augustus zat de man in de trein tussen Haarlem en Den Helder. Hij ging naast een vrouw zitten en betastte haar tegen haar wil, zo luidt de aanklacht. Bij een andere vrouw in diezelfde trein zou ongeveer hetzelfde zijn gebeurd.

De man moest zich woensdag melden voor een pro forma-zitting. Hij zit vast. Zijn advocaat vroeg om vrijlating. De verdachte zei tegen de rechters: “Wat er is gebeurd, was gewoon een foutje. Ik zal het nooit meer doen.”
Maar de rechtbank vindt het voor een vrijlating nog veel te vroeg. De man moet eerst worden onderzocht door een psychiater.

“Daarnaast is er vluchtgevaar en een grote kans op herhaling. En het is niet duidelijk waar meneer terechtkan, als hij nu zijn cel mag verlaten”, concludeerden de rechters.

De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland op 12 april volgend jaar.