Huizenbezitters aan het Gelderse Diep in Lelystad vrezen dat ze op kosten worden gejaagd nu de gemeente de damwand langs het kanaal gaat vervangen. Voor die werkzaamheden moeten de aangrenzende achtertuinen voor een deel opgeruimd en heringericht worden. De bewoners draaien zelf op voor de kosten.

Volgens de gemeente Lelystad heeft de aannemer anderhalve meter werkruimte nodig om begin 2022 de oude damwand te vervangen voor een kunststoffen beschoeiing met houten afwerking. “Er wordt van mij verwacht dat ik deze mooie veranda voor begin februari sloop”, zegt Martin Grinwis. Hij is één van de twintig bewoners met een tuin die grenst aan het Gelderse Diep. Ook een hek, twee muurtjes en tuintegels moeten verwijderd worden.

“De buurman hier links van mij heeft ook bijna acht bij twee meter betegeld”, vervolgt Grinwis. “Een buurman verderop is al begonnen met de planken weg te halen maar ook die hele mooie treurwilg moet weg. En nog verder woont een oud dametje. Die heeft een grote treurwilg. Hoe moet dat mensje dat wegkrijgen?”[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211228_damwand3-1640642936.jpg]Wanneer is de renovatie aangekondigd?
De gemeente Lelystad heeft de betreffende bewoners van het Gelderse Diep half december op de hoogte gebracht van de werkzaamheden via een brief. De omwonenden wisten ook al dat de damwand ooit vervangen zou worden toen ze er gingen wonen. Grinwis: “Ja, toen we het koopcontract tekenden, stond er al in dat we de damwand anderhalve meter vrij moeten laten om te zorgen dat de mensen erbij kunnen. Maar er stond niet in dat wij voor al de kosten moesten opdraaien.”[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211228_damwand4-1640643012.jpg]‘Hoge kosten door renovatie’
Grinwis kan de klus niet zelf klaren. “Ik ben geen timmerman en ik heb bovendien een aantal operaties achter de rug”, vertelt hij. Volgens hem gaat het veel geld kosten om zijn veranda, tegels, hekwerk en muurtjes weg te halen en terug te plaatsen nadat de nieuwe damwand is geplaatst. “Ik denk dat ik dan al gauw twee tot drieduizend euro kwijt ben.” Grinwis verwacht niet dat de gemeente de complete herinrichting van de tuin betaalt, maar hij zou wel graag een tegemoetkoming willen.

Reactie gemeente
De gemeente Lelystad bevestigt dat de bewoners het vrijmaken van de tuin zelf moeten regelen en eventueel bekostigen. “Het is hun eigen tuin en eigendommen. De bewoners moeten hun eigen tuin vrijmaken van opbouw, vlonders en tuinmeubilair e.d.” Een woordvoerder laat weten dat er vooraf aan de werkzaamheden gesprekken zijn geweest met een aantal buurtbewoners met een tuin aan het water. Met hen is de situatie geïnventariseerd en zijn er afspraken over gemaakt. “Deze bewoners hebben aangegeven voor alle bewoners te spreken”, aldus de gemeente.