Een 41-jarige man uit Lelystad moet vijf jaar de cel in voor een schietpartij bij de Jumbo aan de Voorstraat. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank oordeelde woensdag dat er genoeg bewijs is dat de Lelystedeling op 2 juni iemand probeerde dood te schieten met een omgebouwd gaspistool.

De schietpartij gebeurde op een publieke plek en dat wordt de man zwaar aangerekend. Hij schoot op een parkeerplaats waar het op dat moment erg druk was. Op camerabeelden is te zien dat bijvoorbeeld een vrouw met een kind in een kinderwagen langs de plek liep waar de Lelystedeling kort daarna zijn kogels afvuurde.

Strafblad van 36 kantjes
Dit is niet bepaald de eerste veroordeling voor de Lelystedeling. Zijn strafblad is 36 pagina’s lang. Twee weken terug bekende hij dat hij heeft geschoten. Hij dacht dat het wapen geen kogels bevatte, vertelde hij. Het schieten was volgens hem een reactie op maandenlange pesterijen van zijn doelwit. “Hij en zijn vrienden bedreigden mij al heel lang. Ze kleineerden me ook”, zei hij in de rechtbank.

Op 2 juni ontstond er een vechtpartij, en die liep uit de hand. Volgens de Lelystedeling lag er ineens een vuurwapen op de grond en vochten hij en het slachtoffer samen om het pistool. Toen hij het wapen in zijn handen kreeg, schoot hij. Naar eigen zeggen wilde hij zijn ‘belager’ daarmee wegjagen, niet verwonden.

Van wie het gaspistool was, wilde of kon hij niet zeggen. Het wapen werd ook nooit meer teruggevonden. Ook is volgens de officier niet duidelijk of het slachtoffer daadwerkelijk gewond is geraakt.

Vrijspraak voor mishandeling
De advocaat van de man vroeg tijdens de rechtszitting om vrijspraak omdat hij zou hebben gehandeld uit noodweer. Maar de rechtbank vindt dat niet bewezen. Wel werd de 41-jarige vrijgesproken van de mishandeling van een andere man, die hij met het wapen op het hoofd zou hebben geslagen.