“Ik ben een verzorgend type. Ik wil mensen helpen.” Dat is voor Els Klok uit Lelystad de motivatie om vanuit haar eigen woning een voedsel- en kledingbank te runnen. Samen met haar man en een vijftal vrijwilligers voorziet ze wekelijks 25 huishoudens van voedsel.

Toen Klok twee jaar geleden een grote lading overgebleven avocado’s in haar buurt uitdeelde, ontdekte ze hoe groot de armoede was. “Ik hoor van mensen die voor een week nog maar een euro te besteden hebben”, vertelt ze in een woonkamer vol kratten en tassen met blikken, potten en broden.

Vanuit die gedachte richtte Klok de Stichting voedsel- en kledingbank De Vlinder op. Met de voedseldonaties van particulieren en bedrijven maken Klok, haar man en de vrijwilligers wekelijks pakketten. “Soms zijn het grote pakketten, soms wat kleiner”, zegt Klok, die de kratten alweer klaar heeft staan op de eettafel. Omdat ze geen beschikking heeft over een grotere ruimte, doet ze alles vanuit haar eigen huis. “Stichting de Vlinder is mijn kindje”, legt ze uit. “Ik vind het gewoon heel erg leuk”.

Voedselbank geen optie
Zich aansluiten bij de reguliere Voedselbank wil Klok niet. “Ik heb last van een hernia en kan dan niet de hele tijd bezig zijn”. Ook richt ze zich met de stichting juist op een andere doelgroep: “Er zijn mensen die te veel verdienen voor de gewone Voedselbank, maar wel hoge schulden hebben. Die hebben dus geen geld en kunnen hier komen”.

[quote: Els Klok, stichting De Vlinder: “Dan jank ik gewoon mee, kan mij het schelen”]

Kleding
Een aantal keer per maand is er ook gratis kleding beschikbaar. “Mensen kunnen niet geloven dat ze het gratis mee kunnen nemen”, vertelt Klok. Het is die dankbaarheid en blijdschap die haar motiveert: “Het geeft genoegdoening, dat je weet dat je die mensen helpt”. En dat leidt soms tot oplopende emoties bij mensen die langskomen. “Daar kan ik zelf ook niet zo goed tegen, dus dan jank ik gewoon mee, kan mij het schelen”.

Nieuwe ruimte
Door de vele donaties die ze rond Kerst heeft ontvangen, staan de kratten voedsel tot in de slaapkamer opgestapeld. Ook de vier extra vriezers en koelkasten puilen uit. Klok en haar team hebben er hun handen vol aan. “Normaal is het minder hoor”, stelt haar man gerust. “Maar we zoeken wel een gratis ruimte om te kunnen gebruiken. Dat zou heel erg helpen”.