Van ‘lastig en irritant’ tot ‘prima plan’, dat zijn reacties op het voorstel van het Outbreak Management Team (OMT) om buiten op drukke plekken ook een mondmasker op te doen. Het voorstel is onderdeel van de adviezen die het OMT maandag aan het kabinet doet.

In drukke publieke buitenruimtes waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, adviseert het OMT een mondmasker te dragen. Het gaat dan met name om winkelstraten, bij sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten.

Bij winkelcentrum Tjalk in Lelystad zijn wisselende reacties te horen op het voorstel. “Ik vind het een goed plan”, zegt een man die buiten al een mondkapje op heeft. “We willen die besmetting zo gauw mogelijk Nederland uit hebben.” Een mevrouw vindt de mondkapjes ‘sowieso twijfelachtig.’ Ze vraagt zich af of ze echt beschermen tegen corona.

De maatregel zou ook voor pubers vanaf dertien jaar moeten gelden. De meeste dertienplussers vinden mondkapjes buiten wel nodig maar toch ook irritant en lastig. “Je bent toch buiten”, zegt een meisje. “Dan is een mondkapje niet echt nodig.” Ook een pakketbezorger ziet het nut van het dragen van een mondmasker buiten, niet in. “Ik moet soms rennen. Met een mondkap is het lastiger zoeken naar het adres”, zegt hij. “Dit slaat nergens op man.”