Ziekenhuis St Jansdal in Lelystad maakte onderdeel uit van een plan om extra ic-capaciteit te creëren. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care hoopten daarmee de reguliere zorg te ontlasten door 100 extra ic-bedden te verwezenlijken. Het ministerie van Volksgezondheid wees het voorstel tot hun verbazing af, meldt de Volkskrant.

Het idee was om de extra coronazorg vanaf december te concentreren in drie ziekenhuizen. Naast St Jansdal in Lelystad werd daarbij gedacht aan het calamiteitenhospitaal in Utrecht en het deels leegstaande Bronovo in Den Haag. Daar zouden coronapatiënten zonder ernstige complicaties moeten worden opgevangen. Of het St Jansdal ook betrokken was bij de plannen is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten op dit moment niet te willen reageren.

Naast het creëren van extra bedden werd ook nagedacht over de inzet van extra verpleegkundigen uit verschillende landen, zoals de VS en Spanje. Ook gepensioneerden en net-uitgestroomde ic-verpleegkundigen konden zich melden.

Het plan werd in september gepresenteerd, maar de initiatiefnemers kregen al snel te horen dat ze er niet mee verder mochten. Het voorstel zou onder meer zijn gestrand, vanwege de eis van het ministerie dat er alleen Nederlands personeel mocht worden ingezet.

Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat het plan is besproken, maar zegt dat er van een voldragen plan geen sprake was.