Een Iraans gezin mag van de rechter in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest blijven wonen, nadat ze een woning in Lelystad hebben geweigerd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg maandag toestemming om de familie het azc uit te zetten, omdat het gezin volgens het COA geen recht meer had op opvang.

Het gezin van vader, moeder en een dochter van 12 jaar oud heeft sinds juli een verblijfsvergunning. Volgens de vader waren ze daar dolgelukkig mee en dankbaar voor. Maar de blijdschap was van korte duur, legde hij uit in de Lelystadse rechtszaal. Het COA wil namelijk dat de familie gaat wonen in een woning nabij Palazzo in Lelystad, en die woning is volgens hem veel te klein.

Eén slaapkamer
Dat het gezin niet kan kiezen in welke stad ze terechtkomen, begrijpen ze wel gezien de huidige problemen op de woningmarkt. Maar een huis met één slaapkamer, terwijl de 12-jarige dochter begint te puberen en privacy nodig heeft, dat vinden ze geen passend aanbod.

In het azc waar het gezin nu drie jaar woont heeft de dochter zelfs een eigen plekje, ook al delen ze hun woonunit met twee andere gezinnen. “Daar wordt wel rekening gehouden met haar situatie.” Bovendien is moeder sinds kort zwanger van een tweede kindje, dan wordt de Lelystadse woning helemaal krap.

Tijdelijk
Het is wettelijk zo geregeld dat het COA een passende woning zoekt voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De woning in Lelystad – van woningcorporatie Centrada voor mensen die met spoed woonruimte zoeken – is volgens de advocaat van de organisatie inderdaad sober en klein. Maar het is wat haar betreft heel geschikt voor deze familie. Zeker omdat het een tijdelijke oplossing is, van waaruit ze zelf op zoek kunnen naar een vaste plek. Het gezin gaf aan dat het misschien niet mogelijk is om een ander huis te vinden. Door het woningtekort duurt dat tegenwoordig soms jaren.

Vier keer wees het COA het gezin op de consequenties van het weigeren van de woning, maar de vluchtelingen bleven bij hun standpunt. En dus zit er volgens het COA niets anders op dan hen op straat te zetten. “Er is een enorme druk op de asielzoekersopvang, die wordt volgend jaar alleen maar groter.”

Geen passend aanbod
De rechter is het met de Iraanse man eens en vindt dat het COA hem geen passend aanbod heeft gedaan. Verhuurder Centrada heeft zelfs als eis dat in dit type appartement maximaal twee volwassenen mogen wonen of een volwassene met kind. “Daar kan ik niet aan voorbij gaan”, zei ze daarover. Bovendien vindt ze dat de dochter recht heeft op een eigen plek, zoals ze nu ook heeft.