De dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn normaal gesproken drukke dagen voor toeristische attracties in onze provincie. Bijvoorbeeld de Orchideeën Hoeve. Maar door de lockdown is daar nu geen bezoeker te bekennen. Toch ligt het bedrijf in Luttelgeest er niet uitgestorven bij. De Orchideeën Hoeve grijpt de lockdown aan voor een flinke verbouwing. En ondertussen gaat het onderhoud aan de tuinen en verzorging van dieren ook gewoon door.

“We hebben hier wel een beetje de spirit van: je mag een dag chagrijnig zijn, maar dan ga je er weer voor. Dus we zijn er ook weer vol gas tegenaan gegaan”, vertelt manager Christiaan de Vries.

Halverwege januari stond al een verbouwing van het restaurantgedeelte op het programma. Die is nu naar voren gehaald. “We hebben geen bezoekers nu die last hebben van onze werkzaamheden. Dus hebben dat met twee handen aangegrepen.”

‘Met z’n allen’
Hoewel een groot deel van de verbouwing door bouwvakkers wordt uitgevoerd, helpt ook het personeel van de Orchideeën Hoeve mee. “Onze kok staat hier bijvoorbeeld mee te klussen. En de mensen die normaal gesproken in de bediening werken, die helpen om bloemen te plukken in de tuinen. We doen het echt met z’n allen hier.”

Een man of acht zijn ook nog elke dag bezig met het onderhoud en verzorging van de dieren in het complex. Bij de Orchideeën Hoeve zijn onder andere flamingo’s, stokstaartjes, kleine apen, alpacas, vogels, vlinders en schildpadden te zien.

Rustig aan het werk
“Het is wel een beetje gek,” zegt verzorgster Dian Bloodshoofd. “Je krijgt geen vragen of leuke opmerkingen meer van bezoekers. Maar aan de andere kant is het wel lekker rustig. Je hebt je ronde wat sneller klaar.”

De dieren nemen het er ondertussen van. “De flamingo’s lopen bijvoorbeeld veel meer op het pad. En de eenden gaan daar zonder probleem op liggen nu. Ook de schildpadden lopen overal doorheen nu ze de ruimte hebben en niet meer ‘verstoord’ worden door mensen die er tussendoor lopen.”

Door de lockdown loopt de Orchideeën Hoeve natuurlijk inkomsten mis, maar het bedrijf komt daardoor niet direct in gevaar. “Wij hebben één geluk gehad”, vertelt De Vries. “Toen we na de vorige lockdown weer open konden hebben we gewoon heel goed gedraaid. Mensen wisten ons echt te vinden. Nederlanders gingen minder naar het buitenland op vakantie, maar wilden toch een dagje uit. En daar hebben wij echt heel veel baat bij gehad. Dan kun je ook weer wat hebben als je dicht bent.”