De 46-jarige man uit Emmeloord, die zijn honden eerder dit jaar zou hebben verwaarloosd in Nagele, moet psychisch worden onderzocht. De Emmeloorder vertelde zijn advocaat dat er in zijn honden drones zaten die de dieren onder stroom zetten. Dat leek haar voldoende aanleiding voor een onderzoek naar de geestelijke toestand van haar cliƫnt.

De Emmeloorder woonde eind mei met zijn drie pups en drie volwassen honden in Nagele, toen het volgens de officier van justitie misging. Hij zou een van de pups aan de riem omhoog hebben getrokken en daarna hard op de grond hebben laten vallen. Ook kreeg de hond volgens de beschuldigingen een paar rake schoppen en werd tegen een betonnen paal gesmeten.

In de woning van de man bleken de honden onder erbarmelijke omstandigheden te leven, stelt de officier. De bodem was ernstig vervuild door urine en ontlasting, gaf zij aan. Ook zou er geen voer of water aanwezig zijn geweest. Bovendien zaten de honden onder de vlooien en hadden ze andere huidproblemen waar de Emmeloorder ze voor had moeten behandelen.

Eerst psychisch onderzoek
De verdachte moest zich woensdag melden bij de politierechter in Lelystad. Hier werd de zaak aangehouden tot 18 maart volgend jaar. De man werkt mee aan het psychisch onderzoek. Omdat hij zijn huis in Nagele is uitgezet en nu in de noodopvang in Emmeloord woont, kan hij wel wat hulp gebruiken. De officier van justitie was het daarmee eens en de rechter uiteindelijk ook.

Op de zitting in maart wordt meteen een andere zaak tegen de Emmeloorder behandeld. Die draait om de ruiten van zijn voormalige woning in Nagele die hij zou hebben ingegooid.