Aanwonenden van de Espelerweg tussen Emmeloord en Espel willen dat er iets gebeurt om de weg veiliger te maken. In een brief aan de gemeenteraad van Noordoostpolder schrijven ze dat de maat nu echt vol is. Ze vinden dat de weg te smal is en er wordt volgens hen te snel gereden.

Op de Espelerweg gebeuren geregeld ongelukken, soms met dramatische afloop. Afgelopen donderdag nog werd een auto aangereden terwijl die op de provinciale weg probeerde te keren. De Espelerweg was toen enkele uren afgesloten voor opruim- en bergingswerkzaamheden.

Ongelukken steeds op dezelfde plek
Volgens de aanwonenden was dit al het vierde ongeval in een jaar tijd en gebeuren die steeds op dezelfde plek. Er zouden ook vaker mensen proberen te keren op de plaats waar het donderdag mis ging. Telkens als ze buiten een auto horen remmen, zou bij de omwonenden de bloeddruk omhoog schieten. Omdat de weg buiten Emmeloord ligt, waren ze diverse keren als eerste bij een ongeluk om hulp te verlenen.

Politiecontroles
Na eerdere ongelukken heeft de politie op de Espelerweg snelheidsmetingen uitgevoerd, maar dat leverde weinig op. Volgens de briefschrijvers komt dit doordat de controles te zichtbaar waren. Ze hebben de politie daarom verzocht om nieuwe controles. De politie laat zaterdag via Instagram weten geregeld controles uit te voeren op de Esperlerweg. Dat gebeurde zaterdagochtend met een laser., waarbij meerdere bestuurders zijn betrapt op te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 119 kilometer per uur, waar 80 is toegestaan.

De provincie heeft na een dodelijke ongeval in 2020 een tijdlang met palen de snelheid van het passerende verkeer gecontroleerd. De omwonenden zeggen nooit iets over de uitkomst van dit onderzoek te hebben gehoord.

Volgens de planning van de provincie wordt het deel van de Espelerweg tussen Emmeloord en Espel in 2024 aangepakt, maar de aanwonenden vinden dat er niet zo lang meer gewacht kan worden. Ze willen daarom in gesprek met gemeente, politie, provincie en gemeenteraad.