Een kerstbomenophaalactie van Rotaract Emmeloord heeft zo’n 3000 euro opgeleverd voor het goede doel. Een groep van twintig vrijwilligers van de jongerenafdeling van de Rotary Club haalde zaterdag bijna 500 kerstbomen op. Met de actie wordt bijgedragen aan de aanschaf van een duofiets voor mensen met dementie. Zij wonen in Het Revelsanthuis in Emmeloord.

Voor de vrijwilligers die zaterdag op pad zijn, is het stevig aanpoten. In groepjes van twee rijden acht auto’s met aanhanger rond door de Noordoostpolder. Voor zes euro per boom halen ze oude kerstbomen op bij mensen thuis. De afgedankte kerstbomen worden vervolgens naar een inzamelpunt in Emmeloord gebracht waar de meeste de versnipperaar ingaan, klaar om hergebruikt te worden.

[quote: Marieke Zandvliet, Rotaract Emmeloord: “Het is een win-winsituatie”]

De bomen die nog een kluit hebben wacht een ander lot: “Die planten we volgende week terug in het Kuinderbos”, vertelt Marieke Zandvliet van Rotaract Emmeloord. Daar heeft Staatsbosbeheer voor kuilen gezorgd om de bomen in te planten. “Zo is het eigenlijk een win-winsituatie”, legt Zandvliet uit. “Met de duofiets maken we de bewoners hopelijk heel erg blij”. Daarop kunnen twee mensen naast elkaar fietsen.

Opgeruimde plantsoenen
Ook de medewerkers van gemeentedienst Concern Voor Werk zijn blij met het initiatief. “Wij helpen nu met versnipperen, maar het scheelt ons ook werk”, vertelt een medewerker. “Normaal vinden we rond deze tijd heel veel kerstbomen in de plantsoenen, maar dat is nu stukken minder”.