Veehouder Jelle Hakvoort uit Rutten heeft de publieksprijs gewonnen bij de verkiezing ‘Beste Graslandboer van Nederland’. Dat is een wedstrijd voor veehouders die op een inspirerende manier met gras bezig zijn. Hakvoort wist met zijn ‘salade voor koeien’ de meeste stemmen van het publiek te winnen. Volgens de organisatie stak Hakvoort met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Hakvoort heeft geen gewoon gras op zijn land staan, maar kruidenrijk gras. In zijn weiland staat dan ook klaver, cichorei en weegbree. Volgens de boer biedt die mix van plantjes de koeien een veel betere voeding dan gewoon gras. Om het gras zo goed mogelijk te laten groeien, gebruikt de boer de ‘Pure Graze methode’. Daarbij worden met draden steeds kleine stukjes land afgezet. Dat gebeurt soms meerdere keren per dag. Het gras wordt daardoor een dag gebruikt en krijgt vervolgens een maand of twee maanden rust. Volgens Hakvoort zorgt dat voor een hele hoge groei.

De publieksprijs voor Hakvoort is een nieuwe een set ‘rasterspinnen’. Dat zijn de de draden waarmee veehouder Hakvoort zijn grasland afzet voor zijn koeien. De juryprijs wist Hakvoort niet in de wacht te sliepen, die ging naar Joeri Ham uit het Noord-Hollandse Wijdenes.