Voor de auto kennen we het allemaal wel, maar tegenwoordig bestaat er óók een apk-keuring voor je relatie. Althans in Swifterbant. Het gaat om een initiatief van de huisartsenpraktijk, die op deze manier grote relatiecrisissen wil voorkomen.

Koppels die onderlinge spanningen of problemen ervaren, kunnen zich aanmelden voor drie gratis gesprekken bij de huisartsenpraktijk. “Als je een auto niet onderhoudt dan kom je op een gegeven moment aan de kant te staan met een lekke band of een motor die kookt”, vertelt huisarts Berend Jansen. “Als je op tijd onderhoud uitvoert dan kun je misschien erger voorkomen.”

‘Ingrijpen voordat het misgaat’
Dat geldt volgens de huisarts ook voor een relatie. “Iedereen heeft in zijn relatie wel eens een moment waarvan je denkt: het schuurt wat. Niet dat het gelijk mis is, maar toch dat je elkaar niet helemaal meer vindt. Dat zou zo’n moment kunnen zijn waarop je zegt: laten we er iets mee doen voordat het uit de hand loopt.” In dat geval kan je dus terecht bij de huisartsenpraktijk aan de Penhoren.

De gesprekken worden geleid door de praktijkondersteuners GGZ en hebben als doel om te onderzoeken wat eraan scheelt en hoe dat opgelost kan worden. Mochten stellen na de drie bijeenkomsten meer hulp nodig hebben, dan worden ze doorverwezen naar bijvoorbeeld een relatietherapeut.

Als de aanpak succesvol is, zou het uitgerold kunnen worden naar Biddinghuizen en Dronten. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dronten.