Wie benieuwd is hoe het bouwen van een windpark in zijn werk gaat, kan sinds donderdag terecht bij een speciaal uitkijkpunt van Windplanblauw in Swifterbant. Het uitkijkpunt is een bouwcontainer met daarop een plateau met informatie, en uitzicht op de bouwwerkzaamheden natuurlijk.

Het uitkijkpunt bevindt zich schuin tegenover de Kalverschuur aan de Visvijverweg 32, bij het archeologisch monument. Jorine Knüppe van projectleider Dura Vermeer legt uit waarom de betrokken instanties het belangrijk vonden om een informatiepunt te creëren: “In verband met veiligheid hebben we bijvoorbeeld doordeweeks verschillende fietspaden moeten afsluiten. Met dit uitkijkpunt willen we fietsers en wandelaars wat meer laten meekrijgen van de bouw.” Tijdens de kerstvakantie is er geen sprake van afsluitingen van fiets- en wandelpaden. Omdat het werk dan stilligt is alles toegankelijk.

Windplanblauw is een windpark waarvoor 74 bestaande windmolens vervangen worden door 61 turbines met meer vermogen. Die wekken in totaal vier keer meer energie op dan de huidige windmolens. De meeste komen op het land, een deel komt vlak voor de kust in het IJsselmeer te staan. De bouw van de windmolens op land staat voor 2022 gepland. Naar verwachting draaien die turbines in de eerste helft van 2023.