Een 19-jarige Urker is dinsdag vrijgesproken van het plunderen en vernielen van een besloten bar in een loods aan de Riepel op Urk. Drie medeverdachten uit de gemeente moeten zich volgend jaar bij de rechter verantwoorden.

Een groep jongeren drong vorig jaar op 31 oktober de loods binnen en sloopte daar de boel. Onder meer een wc-pot, wasbak, televisie en schilderijen moesten het ontgelden. Ook werden er spullen gestolen, waaronder zwabbers, een speaker en een klok.

Op camerabeelden was te zien hoe iemand met de gestolen speaker op straat loopt. De loodseigenaar en twee agenten zeggen dat uit de kleding blijkt dat het om de 19-jarige verdachte gaat. De rechter was niet overtuigd. Het gezicht van de man was niet in beeld. “Het kan ook iemand anders met soortgelijke kleding zijn”, concludeerde de rechter. Om die reden had ook de raadsvrouw van de Urker om vrijspraak gevraagd.

Niet duidelijk wie vernielingen aanrichtte
Tegen de verdachte was 100 uur werkstraf geĆ«ist voor zijn betrokkenheid bij de diefstal. De aanklaagster had wegens gebrek aan bewijs al vrijspraak gevraagd voor het vernielen van de inboedel. “Het was een grote puinhoop binnen, maar het staat niet vast wie daarvoor verantwoordelijk is”, aldus de officier van justitie.

Van de vier verdachten was dinsdag niemand in de Utrechtse rechtszaal aanwezig. De 19-jarige verdachte kon niet komen omdat hij moest werken. Zijn drie medeverdachten van 22, 25 en 27 jaar oud staan op 1 april terecht. Hun strafzaken werden om uiteenlopende redenen uitgesteld. Alle vier ontkenden ze bij de politie elke betrokkenheid bij de diefstallen en vernielingen in de loods.

Vernieling en diefstal mogelijk wraakactie
De eigenaar van de loods zei tegen de politie dat de vernielingen en diefstal mogelijk een wraakactie waren, naar aanleiding van een op Instagram geplaatst bericht over het forceren van een rolluik bij de Jumbo supermarkt met een vorkheftruck eerder dat weekend. Met meerdere incidenten was het dat weekend onrustig op Urk: even voor het incident met de truck brandde er een keet uit.

Bij het incident met de vorkheftruck zouden leden van een beruchte Urker jongerengroep betrokken zijn geweest. Deze ‘132-jaar-voorwaardelijk-groep’ is het afgelopen jaar in verband gebracht met meerdere ongeregeldheden en incidenten op Urk.