Burgemeester Cees van den Bos drukt de inwoners van Urk nog eens op het hart de basismaatregelen tegen de verspreiding van corona in acht te nemen. “Dat kan beter”, aldus de burgemeester in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Urk kent de laagste vaccinatiegraad van Nederland. “Ik snap dat een deel van Urk zegt: om religieuze redenen doen wij dat niet”, zegt Van den Bos. “Ik voel ook echt mee hoe diep dat bij hen ligt. Tegelijkertijd zeg ik wel: dan heb je een extra verantwoordelijkheid om de basismaatregelen na te leven, een mondkapje te dragen, anderhalve meter afstand te houden et cetera.”

Van den Bos heeft niet het idee dat hij als burgemeester in een lastige positie zit door het verzet tegen het vaccinatiebeleid. “Ik wist waar ik op solliciteerde. Urk is een karakteristieke gemeenschap die staat voor zijn zaak. Dat vind ik mooi en dat is mijn Urk.”

[quote:Cees van den Bos, burgemeester Urk:”Hou rekening met elkaar”]

De burgemeester signaleert wel dat de samenleving gepolariseerd raakt rondom corona, ook op Urk. Van den Bos waarschuwt daarvoor: “Hou rekening met elkaar. En doe ook eens iets waarvan je zegt: dat wil ik liever niet of dat snap ik niet helemaal, maar ik doe het in belang van de ander.”