De documentaire ‘De Camera van Dirk de Boer – Bouw van een Gemaal’ is zaterdag bij Omroep Flevoland te zien. Hierin gaan we meer dan tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van gemaal Vissering op Urk. De bouw is tot in detail vastgelegd door kantoormedewerker Dirk de Boer uit Noord-Holland.

Drie (voormalig) medewerkers van Waterschap Zuiderzeeland vertellen ons aan de hand van de beelden van Dirk de Boer het verhaal van de totstandkoming van het Urker gemaal. Voormalig werktuigkundige Marien van de Velde, waterschapmedewerker Cees Bakker en dijkgraaf Hetty Klavers bekeken het beschikbare materiaal en duiden dat met de kennis die zij hebben over ‘hun’ gemaal.

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=CmHc_Wd5MEY]

Wil je de vijf achterliggende verdiepende stukken over de historie van gemaal Vissering nog eens teruglezen? Je vindt ze hier terug.

[info]Omroep Flevoland heeft eind 2020 zes filmblikken met daarin bijna anderhalf uur aan 8mm-film in handen gekregen. Het materiaal bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945 en biedt een unieke blik op Urk en omgeving in die periode. De filmrollen zijn begin dit jaar gedigitaliseerd en deels gerestaureerd. De reportagereeks over de bouw van het gemaal is de tweede die voortkomt uit het filmmateriaal van Dirk de Boer. Eerder in 2021 zonden we de documentaire ‘De Camera van Dirk de Boer – Oorlog en Vrede‘ uit. Volgend jaar volgen nog reportages over het dagelijkse leven op Urk in het begin van de oorlog en het verhaal van filmer Dirk de Boer zelf.[/info]