Minimaal duizend mensen keken maandagavond via YouTube naar de speciale informatiebijeenkomst over corona die de gemeente Urk organiseerde. Tijdens de uitzending ‘Feiten en fabels over corona’ gaven diverse deskundigen vanuit het gemeentehuis antwoord op vragen uit het publiek. Kijkers konden vragen stellen via mail en via WhatsApp.

In het panel zaten diverse huisartsen en internisten. Maar er kwamen ook een ervaringsdeskundige, een ambulancemedewerker, een hoogleraar intensive care en een dominee aan het woord. Vanwege de huidige lockdown zaten er vier mensen aan tafel, de andere genodigden deden digitaal mee.

Er kwamen vragen binnen als: Kun je je veilig laten vaccineren als je zwanger bent, wat doet het vaccin over tien jaar met je lichaam en is natuurlijke immuniteit niet veel beter dan een vaccin. De meeste vragen werden gesteld aan de deelnemende artsen.

Kritiek
Er was van tevoren kritiek op de uitzending. De SGP en Hart voor Urk zeiden te vrezen dat de uitzending mogelijk voor meer tweespalt kon zorgen in de gemeente. De SGP vond dat er enkel voorstanders van vaccineren aan tafel zouden zitten. Maar de gemeente had ook een plaatselijke dominee gevraagd deel te nemen aan de uitzending. Wethouder Freek Brouwer zei bij aanvang van het programma dat de gemeente ruimte wilde bieden aan alle geluiden. Dominee Van de Kieft van de Menorahkerk kreeg de mogelijkheid om uit te leggen waarom vaccineren naar zijn inzicht niet de juiste weg is.

De deelnemers aan de avond gaven enkel antwoord op de vragen van de kijkers. Ze gingen niet met elkaar in discussie. Het doel van de uitzending was, zo zei de wethouder, de bevolking te informeren. Er was onvoldoende tijd om alle vragen te beantwoorden tijdens de uitzending. De gemeente wil alle ingestuurde vragen de komende tijd beantwoorden via de site van de gemeente.

De uitzending is hier terug te zien.