‘Help winkelondernemers overleven’. Dat schrijft gemeente Urk in een brief aan minister-president Mark Rutte. De gemeente doet de oproep aan de premier om ‘deze dagen expliciet rekening te houden met de belangen van de niet-essentiële sector’.

“In de brief geven we aan dat de situatie ‘oneerlijk en onhoudbaar’ is voor de ondernemers op Urk”, geeft wethouder Nathanaël Middelkoop aan. De gemeente zegt de ondernemers graag te willen steunen, maar dat ze zich ook moet houden aan de landelijke maatregelen. Die situatie wordt volgens de gemeente steeds lastiger en zorgt voor steeds meer tweespalt in de samenleving.

2G-regel
Als naast de huidige maatregelen een 2G-regel ingevoerd wordt, vreest het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor meer polarisatie in de samenleving. “Wij zijn hier op tegen”, schrijft B&W. “Mochten die plannen doorgang vinden, dan kunnen we u nu al melden dat die voorliggende plannen onuitvoerbaar zijn voor de gemeente Urk. De keuzevrijheid van het individu moet altijd gerespecteerd worden.” De gemeenteraad is het hiermee eens. Gemeente Urk hoopt met het uitbrengen van deze noodkreet dat het nieuwe kabinet komt met een alternatief, mocht de 2G-regel ingevoerd worden.

VVD Lelystad: Stop van de lockdown
Ook vanuit andere gemeenten in de provincie komen geluiden dat winkeliers het erg zwaar hebben. In Lelystad heeft de VVD donderdag een brief verstuurd aan het college van B&W en andere raadsfracties waarin de partij oproept tot de stop van de lockdown. Volgens de Lelystadse VVD is de rek eruit bij onder andere de winkeliers, horeca, cultuur en sportscholen- en organisaties. De partij maakt zich zorgen over het tempo waarin Lelystad tot ‘spookstad’ aan het veranderen is nu de winkels dicht zijn, mensen niet meer kunnen sporten en uitgaan en inwoners en ondernemers volgens de partij steeds dieper in sociale- en economisch isolement en problemen raken. De partij zegt dat de eenzaamheid toeneemt.

‘Geen zekerheid meer’
“De huidige lockdown heeft veel ondernemers en burgers keihard geraakt en de gevolgen hiervan zijn niet te overzien als dit nog langer voortduurt”, zegt de partij. “Mensen die iedere dag vechten voor hun bestaan, geen zekerheid op inkomen meer hebben en een toenemende schuldenlast voor velen.” Diverse gemeenten en provincies geven inmiddels signalen af, middels brieven en oproepen, om winkels en horeca per 15 januari weer te openen. De Lelystadse VVD steunt dit en roept het college van B&W en de raadsfracties op om de initiatieven te steunen en met de provincie en het Rijk in overleg te gaan. Volgens de partij steunen de PVV, de InwonersPartij, Mooi Lelystad en DENK de oproep.