Blijdschap bij verloskundigenpraktijk Madelief op Urk. Zorgverzekeraar Menzis/Anderzorg heeft mondeling aan de eigenaresse toegezegd een extra vergoeding te betalen. Tot nu toe was er geen contract met de zorgverzekeraar, waardoor zwangere vrouwen die aangesloten waren bij deze verzekeraar niet bij de enige verloskundigenpraktijk op Urk terecht konden.

“We zijn heel blij en opgelucht,” zegt eigenaresse Karine van der Heijden van de verloskundigenpraktijk. “Nu kunnen we weer zorg verlenen aan iedereen, ook aan Menzis-verzekerden.”

Het probleem zat in een toeslag die de zorgverzekeraar niet wilde betalen. Die toelage zou Madelief wel nodig hebben om continu voldoende verloskundigen paraat te hebben op Urk. Het probleem heeft te maken met de afstand van de praktijk van de verloskundigenpraktijk op Urk tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

45 minuten rijden
Er zijn nog twee huisartsen op Urk die zelf bevallingen begeleiden, maar als die geen ruimte hebben moeten patiƫnten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Een ziekenhuis op 45 minuten rijden van Urk.

Omdat het vanaf hier een hele tijd duurt voordat je met een ambulance bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis bent, zitten wij hier met twee verloskundigen die tegelijkertijd dienst hebben”, vertelde Van der Heijden eerder deze week. “Dan kunnen de verloskundigen elkaar bijstaan als er zich een probleem voordoet.”

De verzekeraar wil die personeelskosten volgens haar niet volledig dekken. “Daarnaast, als we een patiĆ«nt krijgen die graag in het ziekenhuis wil bevallen, moeten we op tijd vertrekken, want je wilt geen baby krijgen in de auto. En omdat je een eind moet rijden, ben je urenlang je gebied uit. Dat is niet verantwoord. Ook dan moet er iemand op Urk beschikbaar blijven. En dat wordt nu ook niet volledig vergoed.”

Groter probleem
Dat probleem is nu bij Madelief opgelost. Maar volgens eigenaresse Karine van der Heijden speelt het probleem bij meer verloskundigenpraktijken: “Dit speelt ook in Steenwijk, Meppel, Hoogeveen en Dokkum. Ook die praktijken zijn aangewezen op die toeslagregeling door het wegvallen van ziekenhuizen in de buurt en zij hebben ditzelfde probleem met Menzis/Anderzorg.” Ze hoopt dat de zorgverzekeraar hier ook over de brug komt.

Voorbarig
Menzis laat weten tijdens het gesprek goede afspraken met Madelief te hebben gemaakt. Wel vonden ze de berichten in de media wat voorbarig omdat ze naar eigen zeggen nog in gesprek waren met de verloskundigenpraktijk over de voorwaarden. Van der Heijden: “Helaas was het 1 januari geworden voor we er overeenstemming over hadden bereikt.” Dat was voor de verloskundigenpraktijk de reden om aan de bel te trekken omdat verzekerden tot 1 januari hun zorgverzekering konden omwisselen.