De omstreden oud-wethouder Geert Post van de SGP maakt kans om terug te keren in de gemeenteraad van Urk. Hij staat op een laag geplaatste plek van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, maar zou op basis van voorkeurstemmen gekozen kunnen worden, meldt nieuwsblad Het Urkerland.

Post kwam in 2020 in opspraak na een bijzonder kritisch rapport over zijn integriteit. Hij was naast wethouder economische zaken ook vervoersmanager bij het transportbedrijf van zijn zoon. Met dat werk heeft hij in strijd met de Gemeentewet en de gedragscode van de gemeente gehandeld. Ook is door zijn gedrag de schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Hij besloot op te stappen.

[youtube:https://youtu.be/ItbIZmqU1MM]

Drugstransport
De kwestie kwam aan het licht nadat zijn zoon Jelle Post in Frankrijk werd aangehouden met ruim vierhonderd kilo harddrugs, bestemd voor Engeland. Die drugs zaten verstopt in een lading bloemen in zijn vrachtwagen. Uit het integriteitsonderzoek bleek ook dat Geert Post juist dit bloementransport contractueel had geregeld.

Jelle Post moest in Engeland voor de rechter verschijnen. Geert Post ging daar naartoe om te getuigen en om zijn zoon te ondersteunen. Uiteindelijk werd Jelle Post vrijgesproken van drugshandel. De rechtbank vond het aannemelijk dat iemand anders de drugs in de vrachtwagen had gestopt. Ze waren het slachtoffer geworden van een internationaal drugsnetwerk.

Vertrouwen
Geert Post was van 2010 tot 2020 wethouder en zat voor die tijd in de gemeenteraad voor de SGP. Daar kan hij in terugkeren als hij voldoende voorkeurstemmen krijgt. Hij zegt daarover in Het Urkerland: “Als ik het vertrouwen van de kiezers krijg, hoop ik dat niet te beschamen.”