Verloskundigenpraktijk Madelief op Urk zegt dit jaar geen zwangere vrouwen te kunnen helpen die zijn verzekerd bij Menzis/Anderzorg. Die verzekeraar vergoedt volgens de praktijk niet alle kosten voor de behandeling.

Verloskundigenpraktijk Madelief is actief in de gemeente Noordoostpolder en op Urk. Het is de praktijk niet gelukt voor 2022 een contract af te sluiten met zorgverzekeraar Menzis/Anderzorg. Vooral zwangere vrouwen op Urk die verzekerd zijn bij die zorgverzekeraar ondervinden daar mogelijk nadeel van, zegt Karine van der Heijden van Madelief. “Die kunnen we niet helpen.” Madelief is de enige praktijk voor verloskunde in de gemeente. Er zijn nog twee huisartsen op Urk die zelf bevallingen begeleiden maar als die geen ruimte hebben, moeten patiĆ«nten nu worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

‘Zorgverzekeraar wil geen maatwerk leveren’
De verzekeraar wil volgens Van der Heijden de praktijk geen toeslag betalen op het reguliere tarief. Die toelage zou Madelief wel nodig hebben om continu voldoende verloskundigen paraat te hebben op Urk. Het probleem heeft te maken met de afstand van de praktijk van Madelief op Urk tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis. “Omdat het vanaf hier een hele tijd duurt voordat je met een ambulance bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis bent, zitten wij hier met twee verloskundigen die tegelijkertijd dienst hebben”, zegt Van der Heijden. “Dan kunnen de verloskundigen elkaar bijstaan als er zich een probleem voordoet.”

De verzekeraar wil die personeelskosten volgens haar niet volledig dekken. “Daarnaast, als we een patiĆ«nt krijgen die graag in het ziekenhuis wil bevallen, moeten we op tijd vertrekken, want je wilt geen baby krijgen in de auto. En omdat je een eind moet rijden, ben je urenlang je gebied uit. Dat is niet verantwoord. Ook dan moet er iemand op Urk beschikbaar blijven. En dat wordt nu ook niet volledig vergoed.”

Zorgverzekeraar Menzis/Anderzorg is volgens Van der Heijden niet bereid om maatwerk te leveren. “Ze passen een standaard rekenmethode toe en die past hier niet.” De praktijk is volgens haar afhankelijk van die bijdrage. “Als ik mijn verloskundige niet kan betalen, dan komt ze niet, helaas.”

‘Onwenselijke situatie’
Volgens beroepsorganisatie KNOV zijn er ongeveer twintig verloskundigenpraktijken in Nederland die gebruikmaken van de toeslag omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis te ver weg is. Hoewel de KNOV geen inzicht heeft in de afspraken tussen individuele praktijken en zorgverzekeraars, zegt de organisatie signalen te krijgen dat zorgverzekeraars de toeslag willen afbouwen. Een zeer onwenselijke situatie, vindt de KNOV, die hoopt dat de verloskundigen en verzekeraars die het betreft er alsnog uit kunnen komen.

‘Gesprek over oplossing’
Een woordvoerder van Menzis/Anderzorg laat weten binnen twee weken met Madelief in gesprek te willen om te proberen tot een oplossing te komen. Tot die tijd wil de verzekeraar niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. De woordvoerder gaf aan dat Madelief de enige praktijk is die heeft aangegeven een probleem te hebben met het aangeboden contract. Karine van der Heijden bestrijdt dat. “Dit speelt ook in Steenwijk, Meppel, Hoogeveen en Dokkum. Ook die praktijken zijn aangewezen op die toeslagregeling door het wegvallen van ziekenhuizen in de buurt en zij hebben ditzelfde probleem met Menzis/Anderzorg.”

Van der Heijden hoopt dat ze de verzekeraar op andere gedachten kan brengen. “Maar mocht dat niet lukken, dan zullen we het in 2022 zonder contract met Menzis/Anderzorg moeten doen.”