De broertjes Gijs (6) en Floris (9) uit Zeewolde hebben hun plannen voor oudejaarsdag rond: zij bakken oliebollen voor het goede doel. Onder toeziend oog van moeder Michelle Smulders gaan er de hele dag deegbollen de frituurpan in. De opbrengst gaat naar de Hermelijnhof.

Deze organisatie helpt mensen in Zeewolde die het niet zo breed hebben, vertelt moeder Michelle. “Het is een heel goed doel, dat ervoor zorgt dat mensen met wat minder geld ook af en toe leuke dingen kunnen doen of dat ze een boodschappenpakketje krijgen. Of stel dat de wasmachine stuk gaat, dat ze een nieuwe wasmachine kunnen krijgen.”

De familie vindt het een heel goed doel, én de gezinsleden vinden het leuk om oliebollen te bakken. Zo ontstond het idee om voor de Hermelijnhof oliebollen te gaan verkopen. De jonge koks hebben al een beetje ervaring, vertelt Floris. “Vorig jaar hebben we ook oliebollen gebakken, maar dan niet zo groot, voor de andere mensen. Maar gewoon voor onszelf.”

Gijs verwacht dat er in totaal zo’n 350 oliebollen gebakken zullen worden. “Het loopt harder dan we dachten!” zegt ook Michelle. Er waren vooraf al zo’n 100 bollen bij de familie besteld, en er waren de hele ochtend ook al mensen voor een zak langsgekomen. Maar dat is geen probleem, aldus Michelle: “We werken gewoon hard door en we komen er vanzelf.”