De elektriciteitskast van een zendmast in Zeewolde is afgelopen zaterdag vernield. De politie gaat ervan uit dat de kast tot ontploffing is gebracht. Vermoedelijk gebeurde dat rond 19:00 uur ’s avonds.

De zendmast staat aan de Groenewoudseweg, ter hoogte van de rotonde in de Spiekweg. De politie roept mensen die daar zaterdagavond iets verdachts hebben gezien zich te melden.

Afgelopen dagen zijn ook zendmasten op andere plekken in het land doelwit geworden van vandalisme. Zo zijn er langs de A50 ten zuiden van Apeldoorn twee masten in brand gestoken. Sinds het voorjaar van 2020 zijn volgens het Openbaar Ministerie een kleine dertig masten vernield, zo meldt de NOS. Masten in Almere, Dronten en Swifterbant waren al eerder doelwit. Het vermoeden bestond dat de brandstichtingen destijds te maken hadden met protesten tegen de uitrol van het 5G-netwerk.

Voor de brandstichting in Dronten hebben uiteindelijk vier mannen voor de rechter gestaan, maar alle vier werden ze vrijgesproken omdat niet met zekerheid was vast te stellen wie de feitelijke brand heef veroorzaakt. Tegen de mannen was tot een jaar gevangenisstraf geƫist.