De gemeenteraad van Zeewolde is als eerste akkoord gegaan met een verregaande samenwerking met Harderwijk en Ermelo. Later deze week besluit de raad van Ermelo en begin volgend jaar die van Harderwijk over de samenwerking. Ze noemen deze de Gebiedsagenda.

Op een aantal gebieden wordt al samengewerkt zoals de sociale dienst. De gemeenten willen nu ook de handen ineenslaan als het gaat om de arbeidsmarkt, bereikbaarheid, toerisme en recreatie, werklocaties en wonen. De drie gemeenten hebben bij elkaar zo’n 100.000 inwoners.

Maandagavond vergaderde de Zeewolder raad over de Gebiedsagenda. Het punt stond eigenlijk op de agenda van afgelopen donderdag, maar door de langdurige discussie over het datacenter van Meta kon de vergadering niet afgemaakt worden.

De gemeenten stellen dat door samenwerking meerwaarde ontstaat voor de inwoners, bedrijven en organisaties. De provincies Flevoland en Gelderland staan achter de plannen. De samenwerking betekent niet dat de gemeenten fuseren. De gemeenteraden blijven ieder afzonderlijk te allen tijde verantwoordelijk voor de uitkomsten van de samenwerking.

Tegenstand
Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie stemden tegen de samenwerking, met name op het gebied van wonen. “Wij zijn ongelukkig met deze versie van de Gebiedsagenda”, gaf Ben Sonneveld van Leefbaar aan. “Het is een misverstand dat wij niet voor samenwerking zouden zijn, als gemeenten er duidelijk van profiteren. Maar wat is hier het voordeel voor Zeewolde?” Hij doelde daarbij op het onderdeel wonen. Ernst Bron van de ChristenUnie herhaalde zijn zorgen die hij eerder al uitte in de commissievergadering. “Het motto ‘Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder’ gaat niet overal op. Ons inziens is onvoldoende onderbouwd dat dit op het gebied van wonen ook zou gelden.”

De fractie van de PvdA (sinds kort zonder GroenLinks) is heel erg positief over de Gebiedsagenda. Raadslid Jan Klop gaf zelfs aan het woord samenwerken met hoofdletters te willen schrijven.

De samenwerking gaat overigens alleen door als ook de gemeenteraden van Harderwijk en Ermelo instemmen. Wanneer één van deze raden geen goedkeuring geeft, gaat er een streep door de plannen.

[info] Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Lokale Omroep Zeewolde [/info]