GroenLinks en PvdA stoppen hun samenwerking in Zeewolde. Dat laat bestuursvoorzitter Margriet van Galen van GroenLinks weten. Donderdag stemde de partij voor de mogelijke komst van het datacenter van Meta bij industrieterrein Trekkersveld. GroenLinks is het niet eens met deze keus en verlaat daarom de gecombineerde fractie.

“De landelijke ontwikkelingen overstijgen de lokale belangen”, laat Van Galen weten. Ze ziet daarom geen mogelijkheid meer voor GroenLinks om met de PvdA in Zeewolde door te gaan. Na zestien jaar wordt de samenwerking verbroken. Door het terugtrekken uit de gezamenlijke fractie, kan er ook niet meer op GroenLinksers gestemd worden bij de gemeenteraadsverkiezing in maart 2022.

Actief Zeewolde
De PvdA-fractie liet al weten om samen met de lokale partijen Zeewolde Liberaal en BurgerBelang de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. In juni kondigden zij de nieuwe partij ‘Actief Zeewolde‘ aan. GroenLinks was nog aan het nadenken om aan te sluiten bij deze nieuwe partij, maar dat is volgens Van Galen nu definitief van de baan. De PvdA-fractie in Zeewolde laat weten dat er ├╝berhaupt nooit sprake is geweest dat GroenLinks bij de nieuwe partij zou komen.

De GroenLinksers die actief waren bij PvdA/GroenLinks in Zeewolde stapten met de PvdA-ers over naar de nieuwe partij. Margriet van Galen van GroenLinks laat weten dat deze leden zich nu alsnog terugtrekken uit de nieuwe partij.

GroenLinks van de lijst
Volgens Henk Parisius van de nieuwe partij Actief Zeewolde stonden GroenLinksers al op de beoogde kieslijst. Zij zijn daar inmiddels van afgehaald. Parisius laat verder weten dat voor de twee gaten op de lijst inmiddels al vervangers zijn gevonden. De kandidatenlijst wordt volgens hem dan ook niet korter.

Van Galen laat weten dat het te kort dag is voor GroenLinks om in maart mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is bezig met een werkplan om te kijken of het in 2026 wel mee kan doen met de verkiezingen.