Cindy Knox uit Zeewolde maakt kunst met een eeuwenoude techniek die in Nederland vrijwel niet meer wordt gebruikt. Metaal embossing bestaat al sinds de bronstijd en wordt nog gebruikt in Zuid-Afrika, waar Cindy tot voor kort woonde.

“Het is alsof je je naam in een boom kerft”, verklaart Cindy haar liefde voor de kunstvorm. “Het zal daar altijd blijven, het groeit met de boom. Dat is het mooie aan deze kunst, het blijft goed.”

Door een metaal vanaf de achterkant voorzichtig in te deuken, wordt een reliëf gemaakt. Aan de andere kant wordt de bolling vervolgens in de uiteindelijke vorm geduwd. Net als haar voorgangers al eeuwen doen, gebruikt Cindy simpel gereedschap om het metaal te bewerken.

Dutch Design Week
Cindy’s werk werd onlangs tentoongesteld bij de Dutch Design Week. Ze bewerkte een grote met metaal beklede giraffe. “Het is enorm. Ik had het graag nog groter gemaakt, maar ik had niet genoeg tijd om zelf een skelet te maken voor het metaal. Dit heeft ongeveer 200 tot 250 uur gekost om te maken.”[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/giraffe-1641654502.jpg]Pas sinds kort richt Cindy zich volledig op het metaal embossing. Op aandringen van haar vader koos ze in eerste instantie voor een carrière buiten de kunst. “Maar iets in je ziel wordt uitgehold als je niet doet wat je altijd al hebt willen doen. Het heeft voor mij altijd zo gevoeld tot het moment waarop ik fulltime aan mijn kunst kon werken. Het geeft je rust. Innerlijke rust, die je alleen in Disneyfilms ziet.”

[oproep]Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl[/oproep]