Vanwege de lockdown was alle horeca gesloten tijdens de kerstdagen, alleen afhalen mocht nog wel. Bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde verzonnen ze een elfjesspeurtocht over het terrein, met als begin het afhalen van warme chocolademelk en aan het eind een afhaalpannenkoek als beloning.

Het is één van de weinige attracties in de provincie tijdens het afgelopen kerstweekeinde. “Daar zijn we blij mee”, zegt een van de bezoekers. “Zo kunnen we toch even de deur uit.” De speurtochtwandelaars komen zelfs van buiten Flevoland. “Uit Arnhem, een uurtje rijden”, aldus een gezin dat met de kinderen enthousiast zoekt naar de afbeeldingen van elfjes. “We zagen het op Facebook en dachten, we gaan maar eens kijken. Het is echt superleuk gedaan.”

500 annuleringen
Hoe leuk de bezoekers het ook vinden, voor het pannenkoekenhuis weegt het niet op tegen de gevolgen van de algehele sluiting van de horeca tot in ieder geval 14 januari. “We hebben al 500 reserveringen voor ons restaurant moeten annuleren”, rekent bedrijfsleider Gerben van Os voor. “Daar kunnen een paar tientallen afhaalpannenkoeken niet tegenop. En we moeten nog maar zien wat we aan compensatie krijgen.”

Van Os houdt hoop op betere tijden, al wordt dat steeds moeilijker. “Als we in het voorjaar open mogen met alle feestdagen, kunnen we er vol energie weer een mooi jaar van maken. Dan overleven we het wel. We blijven optimistisch, maar met elke lockdown zakt de moed je toch steeds weer wat meer in de schoenen.”

Wie de elfjesspeurtocht met afhaalpannenkoek nog wil lopen, moet snel zijn: na 30 december gaat het terrein van Hans en Grietje voorlopig weer dicht.