Een meerderheid van de leden van PvdA en GroenLinks in Zeewolde wil dat de gecombineerde raadsfractie donderdag tegen de plannen voor het Meta-datacentrum stemt. Ze willen dat de beslissing wordt uitgesteld. Dat zegt fractievoorzitter Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks in Zeewolde. Of dat van invloed zal zijn op de keuze van de tweekoppige raadsfractie, wil ze niet zeggen.

De twee stemmen van de PvdA/GroenLinks fractie kunnen doorslaggevend zijn. Op basis van eerdere verklaringen werd de fractie bij de voorstanders in de raad gerekend. Die zouden nu met 11 stemmen voor en 8 tegen een krappe meerderheid in de gemeenteraad hebben. Als de fractie tegen stemt is er met 10 stemmen tegen en 9 stemmen voor een nipte meerderheid tegen de plannen.

Leden van de PvdA in Zeewolde lieten maandag in een overleg hun mening weten, de leden van GroenLinks kwamen woensdagavond bij elkaar. Zo’n 60 tot 70 procent van de leden van beide partijen liet volgens Van Bruggen weten tegen de plannen te zijn. “In mijn betoog laten we dat meewegen.” Zij gaat donderdag in overleg met fractiegenoot Jan Klop en komt ’s avonds met een definitief standpunt. Meer wil ze er niet over kwijt. “We willen onze reactie in de gemeenteraad geven.”

Oproep vanuit andere gemeenten en provinciale fractie
De provinciale GroenLinks en de vier gemeentelijke GroenLinks fracties uit Flevoland hebben samen een oproep gedaan aan de gemeenteraadsfracties in Zeewolde. Zij hopen dat de raad pas op de plaats maakt met een beslissing.

Fractievoorzitter Corina Straatsma van de provinciale GroenLinks: ”Wij hebben niets tegen datacenters. Maar dan op een wat kleinere schaal. (..) Maar wij hebben problemen met deze hyperscale datacenters want die leggen toch een onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie. Ook in verhouding als je kijkt naar wat het maatschappelijk en economisch oplevert.”

Straatsma zegt dat de fractie in Zeewolde hun oproep heeft gezien, maar weet niet of dit van invloed is op hun beslissing. ”Het is natuurlijk ook lastig voor hen. Het is een gecombineerde PvdA/GroenLinks fractie. Naar wie gaan we luisteren? Dat is natuurlijk ook een lastige afweging voor hen.”

De gemeenteraad van Zeewolde praat donderdagavond vanaf 19.00 uur over de wijziging in het bestemmingsplan dat de komst van het Meta-datacenter mogelijk moet maken.