Yvonne van Bruggen wordt de lijsttrekker van de nieuwe partij Actief Zeewolde. Momenteel is Van Bruggen fractievoorzitter van de lokale PvdA/GroenLinks-fractie in Zeewolde. Actief Zeewolde is een samenvoeging van PvdA en de lokale partijen Zeewolde Liberaal en BurgerBelang. Deze drie partijen zijn momenteel goed voor vier zetels in de gemeenteraad van Zeewolde.

Van Bruggen kwam vorige week in het nieuws omdat haar fractie voor de mogelijke komst van het datacenter van Meta heeft gestemd. Het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram wil bij industrieterrein Trekkersveld een datacenter bouwen. Vanuit de PvdA en GroenLinks kwam veel commentaar op dit besluit. GroenLinks besloot daarop om de samenwerking met de PvdA in Zeewolde te staken.

Politica stond onder grote druk
De partijen BurgerBelang en Zeewolde Liberaal stemden ook voor de mogelijke komst van het datacenter. De stem van de toenmalige PvdA/GroenLinks-fractie vóór de komst van het datacenter is Van Bruggen niet in de koude kleren gaan zitten. Wekenlang werd ze bestookt met mailtjes en andere berichten. In een gesprek met Omroep Flevoland gaf ze aan dat de landelijke politici de afgelopen weken pas wakker waren geschud over de situatie in haar dorp. “Door nu te zeggen van ‘daar gaan zij niet over, dat moeten wij eigenlijk bepalen.’ Dan heb je boter op je hoofd.”

Actief Zeewolde: ‘Geen landelijke bemoeienis’
Als het aan de nieuwe partij ligt, blijft de bemoeienis van politiek Den Haag ook weg uit Zeewolde. Het is daarmee het eerste standpunt op de site van de nieuwe partij. “Actief Zeewolde wil samen met inwoners, die niet verbonden zijn aan een landelijke partij, lokale politiek bedrijven vanuit de gedachte ‘wat bindt ons’.” Op de site staan geen standpunten over datacenters en Meta.

Yvonne van Bruggen wil nog niet reageren op haar nieuwe rol als lijsttrekker van Actief Zeewolde.