Wie een gratis boompje wilde, kon vrijdag en zaterdag langskomen in Zeewolde. De bomen stonden oorspronkelijk in het Kuinderbos in Noordoostpolder en het Torenbosje in Dronten. Het afhaalpunt was een initiatief van MeerBomenNu dat wil bijdragen aan de biodiversiteit. Na een aantal uur was een groot deel van de boompjes al vergeven.

De bomen waren af te halen bij de boerderij van Diana van Veelen. “In het Kuinderbos is een soort oogstdag geweest”, vertelt Van Veelen. “Die bomen hebben ze hier gebracht. In het Torenbosje was een natuurwerkdag. Zij hebben ook bomen aan ons gegeven.”

In de natuur staan heel veel kleine bomen onder de grotere bomen. “Die worden normaal weggehaald door Staatsbosbeheer”, zegt Van Veelen. “Die worden weggegooid. Je kan ze natuurlijk ook weer herplanten, en dat is wat wij hier doen.”

Oosterwold
Er kwamen vooral veel Almeerders uit Oosterwold op de boompjes af. Die wijk bestaat voor een groot deel uit stadslandbouw en bewoners hebben veel ruimte voor groen. “Ik heb een paar verrassingsboompjes gehaald”, vertelt een vrouw. “Ze weten eigenlijk niet wat dit is. Ik ga die een kans geven.” Een man vindt het uitdelen van de bomen een goed initiatief. “Het is best duur, bomen. Als je er op deze manier aan kan komen is dat hartstikke mooi. Een andere vrouw vindt het planten van de bomen erg belangrijk. “Tuinen en mooie combinaties, van alles door elkaar.”