De proef met het veerpontje tussen Zeewolde en Harderwijk krijgt geen vervolg. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde. Het veerpontje voer in de zomer van 2021 als proef tussen de Aanloophaven en het Strandeiland.

Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde zegt wel te willen kijken naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een hop on hop off-concept over de Randmeren. “Er is iets moois in beweging gebracht waarbij deze variant vooralsnog niet haalbaar lijkt”, schrijft het college aan de gemeenteraad. Tussen juli en augustus zijn ruim 9.000 mensen het water overgestoken met de pont, terwijl er op 17.000 was gehoopt.

Door onder andere het slechte zomerweer, de korte voorbereidingstijd en de gevolgen van corona zijn de bezoekersaantallen niet zo hoog als de gemeente hoopte. Daardoor moest bij het opzetten van de veerpont het volledige bedrag, dat vooraf beschikbaar was gesteld door de belanghebbende partijen, worden bijgelegd.

De veerdienst werd verzorgd door Blue Amigo. Gerbrand Schutten van dat bedrijf heeft begrip voor de keuze van de gemeente. “We begonnen met het idee: het eerste jaar krijgen we financiĆ«le ondersteuning en daarna moet er al vrij snel een dekkende exploitatie komen. Daarvan hebben we met elkaar wel geconcludeerd: dat is gewoon onmogelijk”. Om de veerpont in 2022 te laten varen zou volgens hem nog zo’n 65.000 euro aan subsidie nodig zijn.

De gebruikers van de pont waren volgens het college wel positief over de boot van en naar Harderwijk. Er wordt niet uitgesloten dat in de toekomst wordt voortgeborduurd op de pilot.