De 23-jarige Tessa Schoots uit Zeewolde behoort tot de top van de wereld in het Taekwondo. Ze werd afgelopen september eerste op het wereldkampioenschap en pakte vorige maand zilver op het EK in Spanje.

Taekwondo is een verdedigingsport en werd ontwikkeld in Korea. Volgens Tessa Schoots is het een heftige sport vooral als je die op een hoger niveau beoefent. Schoots doet mee aan het onderdeel ’tools’. Er wordt tijdens een demonstratie niet fysiek gevochten maar de sporters volgen een patroon van gevechtsoefeningen.

“Ik vind het fijn dat ik mijn energie erin kwijt kan”, vertelt Tessa. “Toen ik begon waren er veel mensen van mijn leeftijd en ik heb daardoor ook veel vrienden gemaakt. En omdat Taekwondo een verdedigingsport is heb ik ook echt iets aan. Het kan je op meerdere vlakken helpen.”

De sport heeft Tessa, die ADHD heeft, geholpen met haar concentratie en zelfvertrouwen. Toch kwam het succes niet vanzelf. “Het is een stukje talent, maar ook heel veel doorzettingsvermogen, oefenen en uren erin steken.”

Het lijkt op het eerste gezicht geen moeilijke sport, maar daarin schuilt volgens Schoots nou juist het gevaar. “Je kunt een goede conditie hebben, maar je moet wel weten welke technieken je moet doen en hoe je ze moet doen. En dat ligt mij gewoon.”

Schoots behoort inmiddels tot de wereldtop en zal de komende tijd aan verschillende grote toernooien deelnemen. In januari is het Open Dutch toernooi, een grote internationale wedstrijd die in Helmond wordt gehouden. In april is het Europees kampioenschap in Kroatiƫ en in 2023 wil ze deelnemen aan het wereldkampioenschap in Finland.