Tromp Hoefnagel, ook wel bekend als de Urker edelsmid, heeft onlangs nieuwe broekstukken gefabriceerd. Hij heeft een eigen bedrijfje in Urker klederdrachtsieraden en samen met Henk van Slooten en Jan Jaap Post probeert hij deze betaalbaar op de markt te brengen. ,,De wonderbare visvangst vond ik helemaal bij ons dorp passen, en laat dat nou net een broekstuk zijn waarvan niet bekend is dat het bestaat. Daarom dacht ik: dat moet er komen! Met de ervaringen die ik heb opgedaan in het repareren en restaureren van klederdrachtsieraden ben ik aan de slag gegaan. Eerst ben ik op zoek gegaan naar de juiste afbeelding die ik uit een oude gevelsteen haalde. Daar heb ik een schets van gemaakt en de kabel eromheen getekend. Het heeft flink wat tijd gekost om de schets uit te werken tot een mooie tekening en hierbij heb ik hulp gekregen van meerdere Urkers. Ongeveer twee jaar ben ik bezig geweest om de knoop helemaal uit te werken en te maken tot een mooi stel broekstukken. Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste echte Urker broekstukken zijn. Een Urker product waar we met zijn allen trots op mogen zijn!” Op de foto: Tromp Hoefnagel (rechts) overhandigt de broeksknopen aan Roel van Slooten van Ut Kunstige Vissers Ussien.